“Ben jij een beginnende trailrunner of al ervaren maar gewoon niet zo snel?”

– Februari 2023

Deze wervende tekst zou ons moeten overhalen een reis naar Oostenrijk te ondernemen. Het dekt de lading, maar maak je het zo niet te breed? Ik wilde het wel eens met eigen ogen zien en daarnaast speelden er nog wat andere factoren mee. Hoewel ik niet vies was van een lange of een nog langere trailrun, was mijn bergervaring redelijk beperkt. De Alpen waren er om te skiën en te après-skiën en niet om te rennen, maar een voorgenomen deelname aan de UTVV in Slovenië vroeg om een serieuze aanpak. Daarnaast was het voor mij een buitenkansje om mijn toen nog geheime liefde, die ‘geheel toevallig’ hetzelfde reisje had geboekt, beter te leren kennen. 😇

Het hotel Edelweiss is zo’n typisch alleraardigst Tiroler Hotel. Geen Ritz achtige setting, geen Michelin ster waardige maaltijden, maar het eten is gewoon goed, het is schoon, het is praktisch en het halfpension is top. Al is de laatste avond, bij de lokale Italiaan een welkome afwisseling! Wat een geweldige tent is dat!

Tot zover de hut en de hap, maar daar komen we niet voor. We wilden rennen!

Een eerste kennismaking was direct met de hele club en in het donker de berg op. Een klein rondje om de muizenissen van de reis uit de pootjes te lopen en een mooie gelegenheid om te babbelen met de rest van het gezelschap. Al snel blijkt het een groep-van-alles-wat te zijn. Flukse dames die graag doen wandelen, wat snelheidsduivels en lange afstand lopers. Dat gevoel wordt versterkt tijdens het bezoek aan de Black Diamond Store en de daaropvolgende trailrun clinic. Maar door de club te splitsen naar voorkeur en/of ervaring blijft er voor iedereen voldoende uitdaging. Zo werd mij tijdens het eerste reisje de edele kunst van het afdalen bijgebracht door de lokale Sven, die volgens de dames prachtige benen heeft. Dat zal wel zo zijn, maar dankzij Sven huppel ik tegenwoordig als een lichtvoetige hinde de berg af (voor mijn gevoel dan). Welke equipment heb je nodig onderweg, hoe ren je, hoe klim en daal je met stokken en wat zijn de do’s en don’ts in de bergen. Licht educatief maar o zo praktisch.

Het zou een praktisch verblijf worden, want binnen de bandbreedte kon zo’n beetje alles. Wil je lang lopen? Dan hebben we een mooie ultra in de aanbieding. Wil je ’s middags in de bijna altijd aanwezige zon soezen (Alltractive geeft niet voor niets zongarantie)? Dan doen we een kort rondje. Het programma staat in grote lijnen vast, maar er is ruimte voor aanpassing en hoewel ook de intens gepassioneerden aan hun trekken kunnen komen, staan deze reisjes vooral in het teken van lekker ontspannen buitenspelen.

Inmiddels ben ik al drie keer aangehaakt en hoewel de setting steeds vergelijkbaar was, zijn de ervaringen verschillend. Dat ligt niet alleen aan het gezelschap, maar ook aan de uitgezochte routes en het jaargetijde. Om in korte broek door de sneeuw te banjeren blijft natuurlijk magisch, maar paadjes zoeken op een verlaten berg is dat ook. En om na een lange dag almaar sterker wordende verhalen te kunnen delen in de bar van de lokale kegelbaan, gerund door een achternicht van Marlène Dietrich, maakt het plaatje compleet.

Ik sluit niet uit dat wij nogmaals aanhaken; deze reisjes zijn bij uitstek geschikt om de bergen te verkennen zonder dat je in een dramatisch avontuur belandt. Het gezelschap is over het algemeen aangenaam, de begeleiding relaxed en prettig. Reken niet op hoogdravend gedoe; gewoon lekker een beetje hollen in de Alpen, goed eten en drinken, ontspannend inspannen om bij vertrek te beseffen dat de dagen voorbij zijn gevlogen. Gelukkig hebben we de foto’s en de Alltractive buff nog.

Marcel

Geef een reactie